Skip to content →

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Logotherapeia

Τι είναι η λογοθεραπεία;

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση κι αποκατάσταση των διαταραχών που σχετίζονται με την επικοινωνία, το λόγο (προφορικό και γραπτό), καθώς και τη σίτηση και κατάποση.

Ποιος ο ρόλος του λογοθεραπευτή;

Ο λογοθεραπευτής είναι ο επαγγελματίας ο οποίος είναι αρμόδιος να διαγνώσει μία διαταραχή σχετική με το λόγο (προφορικό και γραπτό), την ομιλία, τη φωνή, την επικοινωνία και τη σίτιση και κατάποση. Στη συνέχεια, είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης των δυσκολίων που εντοπίστηκαν κατά τη διαγνωστική διαδικασία.

Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;

Για να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού, δηλαδή τι πρέπει να είναι σε θέση το παιδί να κάνει σε κάθε ηλικία.

6 μηνών: Το μωρό αντιδρά στους ήχους και στρέφει το κεφάλι του προς την πηγή τους. Επίσης παράγει ήχους προπαρασκευαστικούς για την ομιλία του, το λεγόμενο στάδιο του βαβίσματος.

6- 12 μήνες: Το παιδί κατανοεί απλές οδηγίες, λέει μαμά και μπαμπά κι ανταποκρίνεται όταν ακούει το όνομά του.

18 μήνες: Το παιδί κατανοεί απλές οδηγίες και προτάσεις, ονομάζει οικεία αντικείμενα ενώ το λεξιλόγιό του εμπλουτίζεται διαρκώς και με θεαματικό τρόπο.

2 ετών: Το παιδί κατανοεί πιο σύνθετες οδηγίες, λέει το όνομά του και χρησιμοποιεί προτάσεις με 2- 3 λέξεις.

3 ετών: Το παιδί κατανοεί απλές ιστορίες, χρησιμοποιεί μεγαλύτερες προτάσεις, κάνει ερωτήσεις ενώ είναι σε θέση να χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό και προθέσεις.

4 ετών: Ο λόγος του παιδιου πλησιάζει περισσότερο στο ενήλικο πρότυπο όσον αφορά τη γραμματική και το συντακτικο. Από εδώ και πέρα ενισχύεται η πολυπλοκότητα της γλώσσας και αυξάνεται διαρκώς το λεξιλόγιο.

5 ετών: Το παιδί μιλάει καθαρά και οποιοδήποτε κατάλοιπο μωρουδίστικης ομιλίας πρέπει να έχει εξαλειφτεί.  Το παιδί επικοινωνεί με τους άλλους, συνομίληκους και μη με επάρκεια, χρησιμοποιεί τη φαντασία του και είναι σε θέση να συλλέγει και να αξιοποιεί ποιοτικά τις εμπειρίες του από διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα.

Κατά συνέπεια αν το παιδί μας υπολείπεται σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται, πρέπει να συμβουλευτούμε έναν λογοθεραπευτή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας έγκαιρης διάγνωσης από ένα λογοθεραπευτή;

Η έγκαιρη διάγνωση των δυσκολιών στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας είναι καθοριστική διότι επιτρέπει την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση. Αυτή με τη σειρά της θα βελτιώσει και θα διευκολύνει την επικοινωνία του παιδιού με την οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον του. Θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για μια ομαλή σχολική προσαρμογή και καλές επιδόσεις. Στην ηλικία των 4 χρόνων η καλή λεκτική επικοινωνία είναι απαραίτητη για την ομαλή συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Άρα, δεν περιμένουμε το παιδί «να τα πει μόνο του» όπως ακούμε συχνά. Ο χρόνος σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύτιμος για την ανάπτυξη.